ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ

image-155463-divider_title2.png?1447163859644
Η τσικουδιά είναι ένα αγνό παραδοσιακό ποτό της Κρήτης, που φτιάχνεται από συγκεκριμένες Κρητικές ποικιλίες σταφυλιών και είναι γνωστό και με την ονομασία ρακή. Η παραγωγή της δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά μια τελετουργία, που διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο και ξεκινάει από τη φροντίδα του αμπελώνα.

Ένα αμπέλι, λοιπόν, από την αρχή του χρόνου χρειάζεται κλάδεμα, σκάψιμο, αργότερα ξεφύλλισμα, βλαστολόγημα και ράντισμα, για να φτάσουμε στην εποχή του τρύγου. Ο τρύγος συνήθως ξεκινάει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη και διαρκεί περίπου ένα μήνα. Τα σταφύλια από την αρχαιότητα μάλιστα, θεωρούνταν ευλογημένος καρπός, καθώς μπορούν να παραχθούν από αυτά δεκάδες άλλα διαφορετικά προϊόντα. Η τσικουδιά είναι ένα από αυτά. 
Για την παραγωγή της, όμως, ακολουθείται η διαδικασία της απόσταξης, η οποία για να πραγματοποιηθεί, πρέπει η πρώτη ύλη, δηλαδή τα σταφύλια, να περάσει από διάφορα στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι η πολτοποίηση των σταφυλιών, ώστε να σπάσουν οι ρώγες, να δώσουν το μούστο τους, αλλά και να διαχωριστούν από τα τσάμπουρα ή αλλιώς τα κοτσάνια, τα οποία και αφαιρούνται. Η γλεύκη, λοιπόν, που προκύπτει από τους φλοιούς, τα κουκούτσια, αλλά και το μούστο των σταφυλιών, είναι γνωστή με την ονομασία στέμφυλα.
Το δεύτερο στάδιο είναι η φύλαξη των στέμφυλων σε δεξαμενές για τουλάχιστον ένα μήνα, για να πραγματοποιηθεί η ζύμωση, δηλαδή ο βρασμός που θα μετατρέψει τα σάκχαρα, που περιέχουν τα στέμφυλα, σε οινόπνευμα. Η ζύμωση των στέμφυλων είναι από τα πιο σημαντικά στάδια, καθώς ευθύνεται για τα γευστικά, αλλά και τα αρωματικά στοιχεία της τσικουδιάς, τα οποία επιτυγχάνονται με τις κατάλληλες συνθήκες, τη χαμηλή θερμοκρασία, την καλή εκχύλιση, αλλά και τις ανοξείδωτες δεξαμενές, στις οποίες φυλάσσονται.
​​Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, γίνεται η απόσταξη. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης, τα στέμφυλα θα μπουν στο καζάνι και με την ένταση της φωτιάς, θα ξεκινήσει ο βρασμός τους. Αυτός ο βρασμός δημιουργεί αλκοολούχους ατμούς, οι οποίοι θα περάσουν στην καμπάνα, δηλαδή το καπάκι του καζανιού και από εκεί σε ένα στενότερο σωλήνα, για να καταλήξουν στον ψύκτη, όπου εκεί ο αλκοολούχος ατμός θα ψυχθεί, θα υγροποιηθεί και θα μας δώσει τις ευλογημένες αυτές σταγόνες που χαρίζουν ευεξία, κέφι, διάθεση, δύναμη και υγεία.
image-155568-pic1.jpg?1447230327201
Έτσι και η δικιά μας τσικουδιά, το «baiRaki», αποστάζεται σε ένα πιστοποιημένο αποσταγματοποιίο, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που απαιτούνται για την παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος, που είναι σίγουρο ότι θα μαγέψει όποιον το δοκιμάσει.

image-155465-divider_4.png?1447166706589